有少少搞笑:電腦測試(小學篇)

思然 oce
2 min readMar 31, 2018

小朋友做電腦測試,電腦:「如果你有問題就舉手問老師啦。」
小朋友冷笑:「哼,邊度有老師啊?」
我:「我咪係囉。」
小朋友:「你?你讀緊大學咋…未畢業唔算數囉。」

電腦評估程式很慢。
小朋友不耐煩:「咁慢㗎,好心你就唔好用hp啦,用埋啲咁渣既手提電腦…」
我:「咁你有乜好介紹?」
小朋友:「Sony同Samsung啦,我用緊,快好多㗎!」

評估之後,因為小朋友的媽媽遲來,便帶他到我個office,他問:「呢個位你㗎?」
我:「係啊。」
小朋友大叫:「乜你連電腦(即desktop)同printer都係hp㗎!你真係好傻…」

做電腦閱讀理解測試時,電腦說:「我一陣唔會讀俾你聽…」
小朋友不耐煩說:「車,緊係唔會讀俾我聽啦,話明係閱讀理解吖嘛,你讀埋俾我聽就係聆聽理解啦!開始得咪㗎!?」

電腦測試到一半暫停,畫面顯示「休息時間 按enter繼續」,小朋友一邊興奮地說:「好嘢!有得休息!」,一邊按enter……

於是,電腦測試繼續,小朋友慘叫:「又話按enter休息嘅!?」

電腦評估休息時間,小朋友問:「你識唔識電腦把聲個人?」
我:「識啊。」
小朋友靜了一會,然後轉話題。

繼續玩電腦評估,例題電腦講答案時,小朋友抱頭叫:「哎唷……」
我明明見到佢答啱:「你答啱喎。」
小朋友:「係啊。」
我:「咁你做乜哎唷?」
小朋友:「次次都好長氣咁解釋,好煩啊…弊,你唔好話俾電腦把聲個人聽啊。」

電腦向小朋友解釋如何做電腦評估,很煩很長氣。
小朋友向我說:「你好煩啊。」
我:「呃,係電腦好煩,唔係我。」
小朋友:「一聽就知係你把聲啦,你以為講得慢啲同長氣啲就呃到人咩……」(真係唔係我嚟㗎 -_-|||)

--

--

思然 oce

PhD | Research Psychologist | Psychometrician | Computer Science Teacher | IT Auditor/Consultant | ex-CISA/CISSP | Top Writer in Humor | Work in HK, UK, USA