有少少搞笑:九唔搭八(幼稚園篇)

思然 oce
2 min readMar 22, 2018
“A little boy holding a book with a surprised expression on his face” by Ben White on Unsplash

《螞蟻和蟋蟀》故事時間……
老師:「到咗冬天既時候,周圍都係雪,蟋蟀搵唔到嘢食,點算好呢?」
小朋友:「可以食雪榚!YEAH!」

小朋友熱情地揮手叫我,然後示意要講秘密。
我蹲低,她喺我耳邊問:「謝老師,你姓乜架?」

小朋友:「謝老師我入佐XX小學啊!」
我:「哦⋯係啊⋯」
小朋友: 「不過呢間小學好多壞人架!」
我:「吓?點解啊?」
小朋友:「因為我啲阿哥都喺嗰度讀囉。」

因為幼稚園附近有拐子佬出沒,老師播了一段短片,教小朋友要小心陌生人。

短片播畢,老師問:「咁如果街上面有個你唔識既人話請你食糖,叫你同佢走,你要做乜啊?」
某小朋友大叫:「喊!」

小朋友在堂上製作小手工,老師說:「呢個係送俾媽媽既母親節禮物,記住送俾媽咪啊!嗱,你哋跟我講一次:『母親節快樂!媽咪我愛你!』」

全班:「母親節快樂!媽咪我愛你!」

小男孩放學,急忙把小手工遞給媽媽:「情人節快樂!媽咪I love you!!」

小朋友:「我住五樓!我嗰度啊,得1,2,3,5,無4字架。 」
我:「係啊。你知唔知點解啊?」
小朋友:「因為要單數。」
我:「唔係喎,有個2字,唔係單數喎。」
另一個小朋友:「4字無禮貌,所以唔要佢。」

小男孩喺度玩軟尺,周圍度,之後走過嚟同我講:「謝老師我識度嘢架!等我度吓你張枱(放軟尺喺枱)……等我度吓個地下先(放軟尺喺地)……等我度吓你條腰先(想圍我條腰)……」

我坐在「醫務所」裏面觀察外面一枱小朋友的對話。
A:「佢係醫院做乜啊?」
B:「等睇醫生囉!」
C:「佢就嚟死啦!」
D:「死佐啦!」
A(指著我):「喂,你死佐啦!」

上緊堂,小朋友突然細細聲問我:「謝老師,你細個係咪好近睇電視啊?」
唔怪得個個幼稚園老師都戴隱形眼鏡啦。

--

--

思然 oce

PhD | Research Psychologist | Psychometrician | Computer Science Teacher | IT Auditor/Consultant | ex-CISA/CISSP | Top Writer in Humor | Work in HK, UK, USA