冧死人既小男孩(幼稚園篇)

思然 oce
3 min readApr 24, 2018
Photo by Anna Kolosyuk on Unsplash

上次篇冧死人既幼稚園小朋友,入面係一半男仔一半女仔。今次呢篇竟然係全男班,明明一路收data都唔覺得男仔特別sweet,不過依家稔返轉頭,男仔要激氣真係好激氣,但係sweet起上嚟又真係好sweet,名副其實一啖砂糖一啖屎。

追輕鐵時跑了上車,聽到小朋友熱烈地在我身後大叫:「謝老師!謝老師」轉身在車上向他揮手講hello,小朋友繼續用一樣大的聲線叫道:「我好掛住你啊!你做乜咁耐唔返學啊!」
然後就「tututututu」車門關上。

小朋友指著圖畫:「謝老師呢個係你!呢間屋都係你架! 好大架,有五層!」
我:「係啊?但係我都唔係紮兩條辮,我得一條辮喎。」(指住馬尾)
小朋友:「我發夢嗰時見過你咁樣架!」

小朋友給我這張紙。

(大家喺睇小朋友開估之前,試下估下佢畫乜。 )

我:「咩黎架?」
小朋友:「乜你唔知咩?」
我:「早上七點半……做乜呢……」
小朋友:「一睇就知喎!」
我:「刷牙?呢支係牙刷?呢個係你?」
小朋友:「唔係啊,我想叫你早上7點30同我打籃球啊!」

小朋友不停叫我去看他畫的angry bird,我因為忙著要觀察其他小朋友,沒有理會他,以為過一會他便會知難而退,豈料,他突然吻我的臉(附送鼻涕口水)……

ANGRY BIRD圖(在手機版不知為甚麼會消失的)

在幼稚園走廊的時候,遇到一班正走往音樂室的小朋友。一個小朋友著急叫:「謝老師!!送俾你架!」同時從衫袋裏拿出一張摺了幾摺的紙仔交給我,然後他便急急腳繼續走往音樂室。

我打開一看,然後我記起前幾天他說Toy story時我跟他說過我喜歡alien……我這幾天一直沒時間在他的課室逗留,從紙的皺度,看來這圖畫已經待在他口袋一段時間了。

上午,全神貫注地觀察小朋友時,給路過的小朋友擊中鼻樑流鼻血……

下午,和一個小男孩做task,忽然,他站起來,把臉貼近我的臉,用食指輕輕碰我的鼻樑,緊張地說:「謝老師!你呢度做乜嘢啊?有冇事啊?」

由於他的臉和我很近,我跟他四目交投,近距離地感受到那超級溫柔的眼神。那一刻,我終於明白點解班入面咁多女仔鐘意佢。

思然 oce

PhD | Research Psychologist | Psychometrician | Computer Science Teacher | IT Auditor/Consultant | ex-CISA/CISSP | Top Writer in Humor | Work in HK, UK, USA