冧死人既小朋友(小學篇)

思然 oce
3 min readApr 18, 2018
“A little boy in a formal suit holding a pink rose between his teeth” by frank mckenna on Unsplash

評估休息時間,跟小朋友閒聊。
我(無野搵野黎講):「今次個印仔係跳跳虎,你記唔記得上次係乜啊?」
小朋友興奮地:「Winnie the Pooh!」
我:「嘩,咁耐之前你仲記得。」(都半年前㗎。)
小朋友:「唔係啊,上次張印仔紙我有時會拎出黎睇下㗎。」
我:「你收埋佐張印仔紙?你好鐘意Winnie the Pooh 㗎?」
小朋友:「唔係啊,上次你係後面畫佐張麥嘜生日咭俾我吖嘛… 」

所謂既生日咭,其實只係一張俾小朋友儲印仔(做完一個活動蓋一個印)既A6紙,而因為上次做評估之後嗰日就係佢生日,我就喺佢張印仔紙後面畫佐個麥嘜捧住個蛋榚講生日快樂。
---
And this makes my day。

評估通常需時一至兩小時,但因為知道這小朋友有過度活躍症,而婆婆又指無法帶他來兩次,所以把整個下午騰空,希望可以一次過完成評估。

婆婆帶著小朋友來,而小朋友提著小提琴。平常我們會要求家長在評估室外面的椅子等,因為怕有意外。但因為婆婆同時帶著一個一歲多的嬰兒,而且她看起來真的很累,再加上我估起碼要三小時才能完成,所以我就請她到附近的餐廳休息。

小朋友一見婆婆走了,便在走廊跑來跑去,我好不容易才說服他入評估室。評估中途,我不斷用較興奮的聲線來令他集中一點,中間亦加插了很多遊戲時間⋯⋯

評估進行了三小時後,評估室的玩具他都玩過,我叫他自己選想玩的東西,他竟然拿了自己的小提琴,說:「我剛學了拉Mary had a little lamb,我拉給你聽!」

他loop了幾次走音的Mary had a little lamb,難得的專注,雖然有點難聽,但見他這樣開心,也就讓他拉了十分鐘。

然後繼續評估一個多小時,終於完成。和他博鬥四個多小時後,我已筋疲力竭。我給他選禮物,他要了叮噹支票簿。

之後,我打電話請婆婆來接他回家。

收線後,小朋友說:「我送一千蚊俾你吖!多謝你啊!」

做研究時,遇過好多有過度活躍症自閉症的小朋友,佢哋其實好多都好可愛好sweet。呢個亦係我做特殊學習需要研究既主因。

--

--

思然 oce

PhD | Research Psychologist | Psychometrician | Computer Science Teacher | IT Auditor/Consultant | ex-CISA/CISSP | Top Writer in Humor | Work in HK, UK, USA